You Are Here: Home » Video » Nokia 808 PureView Vs. Zoom Q3HD

Nokia 808 PureView Vs. Zoom Q3HD

O comparație între sunetul obținut de Nokia 808 PureView și Zoom Q3HD

Mult timp am căutat o cameră video de tip handycam care să scoată atât o imagine decentă în condiții de lumină slabă cât mai ales un sunet excelent. Camera îmi trebuia pentru a crea conținut video pentru blogul MuzicaDeVest.ro și cea mai bună soluție era o cameră profesională dar mărimea și prețul ne-au făcut să căutăm alte soluții. E mai complicat să mergi la un festival cum e Konfrontationen sau Peninsula și să cari după tine o geantă de mărimea unui saxofon tenor. Nu poți “gusta” în mod corespunzător din experiența oferită de un festival sau de un simplu concert atunci când trebuie să ai grijă de astfel de echipamente audio-video.

Într-un final, cea mai bună soluție s-a dovedit a fi Zoom Q3HD. Iar acesta este clipul care m-a convins să o încerc. În condiții de lumină slabă, imaginea este mediocră dar sunetul este foarte bun. Iar pentru noi, acest lucru este foarte important.

Testul de mai sus a fost făcut Sâmbătă, în cadrul concertului Quimby de la Oradea. Acesta s-a desfășurat într-un spațiu neconvențional, o hală a unei mori dezafectate și unde singura sursă de lumină au fost reflectoarele de pe scenă. Prima parte am tras-o de la o distanță de aproximativ 20 de m de scenă, de lângă pupitrul de sunet. Era mai puțină lume, nu deranjam pe nimeni și putem ține în mână cele două gadgeturi. Celelalte 2 secvențe au fost trase de la 2 m de scenă, ușor lateral dreapta, chiar în fața boxelor din care, conform aplicației Decibel Meter, ieșeau 100 dB. Nu am folosit nici un trepied, totul a fost înregistrat din mână și cu oameni dansând și sărind lângă mine.

Cu siguranță că dacă aveam Nokia 808 PureView în 2010, l-aș fi ales în locul Zoom-ului și asta din simplul motiv că-mi rezolva atât partea video cât și foto + telefonul în sine. Am experimentat acest lucru chiar anul trecut la festivalul Peninsula și singurul aspect pe care nu l-am avut în vedere a fost o baterie suplimentară. Dacă la o utilizare normală bateria ține lejer 2 zile, de data asta o terminam într-o singură zi deoarece filmam, fotografiam și stăteam pe net like there’s no tomorrow. 🙂

Singura intervenție asupra materialelor folosite în clipul de mai sus sunt adăugarea watermarkului, a textului și a tranzițiilor. Sunetul și imaginea nu au fost prelucrate. Calitatea sunetului captat de Nokia 808 PureView este dată de funcția Nokia Rich Recording.

Alexei Ciprian

Nokia phone photography enthusiast & owner @ PurePX.com
Facebook | Twitter | Instagram | Flickr

Comments (1)

Tu ce crezi?

Scroll to top