Primul smartphone care a beneficiat de tehnologia PureView este Nokia 808. Acesta a fost lansat de compania finlandeză pe 27 Februarie 2012, la Barcelona, în cadrul Mobile World Congress, unde și câștigă premiul “Best New Mobile Handset, Device or Tablet”.

Tehnologia pixel oversampling este posibilă datorită senzorului mare, lucru care duce la o calitate excepţională a imaginii, un zoom fără pierderi de calitate şi o performanţă superioară în condiţii de lumină slabă. Pe scurt, este vorba despre combinaţia mai multor pixeli într-un singur pixel perfect!

Majoritatea telefoanelor au camere foto cu senzori mici, distanţele focale fiind și ele mici (mai mici de 4 mm). În anumite situaţii (instantanee, peisaje, clădiri) acesta este un avantaj. Dar focusarea pe un anumit obiect este mult mai mică, posibilitatea reducerii distanţei focale fiind și ea redusă. Nokia 808 PureView combină o distanţă focală mai lungă (8.02 mm) cu o deschidere mare a diafragmei (aperture f/2.4)

De-a lungul anilor, principala preocupare în construirea aparatelor foto de mici dimensiuni, a fost reducerea dimensiunii pixelului. Aceştia s-au micşorat în ultimii 6 ani de la 2,2 microni la 1,4 microni (punctul în care se află majoritatea aparatelor foto digitale compacte şi smartphoneurile din ziua de azi). Dar există o problemă. Cu cât e mai mic pixelul, cu atât mai puţini fotoni sunt capabili să strângă iar mai puţini fotoni înseamnă o calitate redusă a imaginii. De asemenea, va fi mult mai mult zgomot de imagine şi diverse alte efecte.

Nokia 808 PureView stabileşte noi standarde în această industrie. Oferă, pentru fotografii, un zoom 3x fără pierderi şi zoom 4x pentru video în full HD 1080p. Iar pentru video la 720p HD, zoom 6x fără pierderi.

Punctul de start este un senzor super-high-resolution. Acesta are o rază activă de 7728 x 5369 pixeli, totalizând peste 41 MP. În funcţie de aspectul ratio ales, acesta va folosi 7728 x 4354 pixeli pentru fotografii/video de 16:9 sau 7152 x 5368 pixeli pentru fotografii/video de 4:3.

Pixel oversampling combină mai mulţi pixeli pentru a crea un singur (super) pixel. Astfel se păstrează toate detaliile dar se filtrează zogomotul de imagine și aspectul pătat, granular, specific imaginilor în condiţii de lumină slabă, este redus semnificativ. În condiţii de lumină bună, zgomotul de imagine este practic inexistent iar asta înseamnă că imaginile sunt mai naturale, mai frumoase.

Telefoane mobile care beneficiază de tehnologia PureView

Scroll to top